Translate

28 Şubat 2008 Perşembe

Futbol Ligi için Canlı Fikstür

CANLI FİKSTÜR
(FUTBOL LİGİ)
Aydın Tiryaki

18 takımlı lig için canlı fikstür önerisi
4.11.2006


Ligde kalma savaşı veren iki takımdan biri son haftalarda şampiyonluk hedefleyen bir takımla, diğeri orta sıralarda hiç bir iddiası olmayan bir takımla karşılaşınca, orta sıralardaki takımın yenilmesi üzerinde şaibeler oluşuyor.

Bunlara benzer durumların önüne geçebilmek için Canlı Fikstür Modeli öneriyorum. Bu model, fikstürün kurayla değil, hesaplamayla oluşturulmasına dayanıyor. Canlı fikstür modeliyle hangi hafta hangi maçın oynanacağı sezon başından bilinmiyor. Ligde aynı yerler için oynayan takımların son haftalardaki maçlarını kendi aralarına oynamalarını sağlayacak düzenlemeler yapılmasını sağlıyor. Şampiyonluk yarışındaki takımlar son hafta maçlarını kendi aralarında yapıyorlar. Aynı şekilde düşme hattındaki takımlar da birbirleriyle oynuyorlar.
06.11.2006
Futbol liginde kullanmak üzere önerdiğim canlı fikstür modeli için tam fikstürü hazırladım. 17 hafta sürecek ikinci devre için 18x18 matriksin satır ve kolonlarında takımların numaraları bulunuyor. Bu numara takımın ilk devre sonunda ligdeki sırasıdır. Matriksin içindeki sayılar ise maçın oynanacağı haftalardır. Canlı fikstür modelini uygulamak için, ilk yarı puan sıralaması ve bu tablodan başka bir araca gerek yoktur. Modelin ne kadar basit olduğunu göstermek için tabloyu sunuyorum.
07.11.2006
Bu yazıda modelin geçen sezona uygulanması sonucu ortaya çıkan ikinci yarı fikstürünün değerlendirmesini bulacaksınız. Canlı Fikstür Modeli uygulaması için 2005-2006 sezonunun 17., 29. ve 34. hafta puan durumları kullanıldı.
28.11.2006
Türkiye 1. Liginde, 2000-2001 sezonunda canlı fikstür modeli uygulansaydı, dün akşam izlemek zorunda kaldığımız şike dedikoduları yapılamazdı.

28.11.2006
Modelin 2000-2001 sezonuna tam uyarlamasını ise bu yazıda bulacaksınız. Modelin uygulanmasında kullandığım 17., 29., ve 34. hafta puan sıralamalarını, bu sıralamalardan elde ettiğim grupları ve son üç haftanın fikstürünü ayrıntılı bir şekilde göreceksiniz.

13.06.2007
18 takımlı futbol ligimiz ve 16 takımlı basketbol ligimiz için canlı fikstür modeli önermiştim. Artık yaz geldi ve yakında yeni sezon için fikstür çekilişleri yapılacak. O çekilişlerden önce spor yazarlarının canlı fikstür modelini tartışmasını ve federasyonlara bu modeli incelemelerini öneriyorum.

Canlı fikstür modeli kullanılsaydı son hafta Fenerbahçe-Galatasaray oynardı
13.04.2008

Canlı fikstür bir fikstürde olması gereken iki temel özelliği taşıyor:
1- Her hafta her takımın bir maçı oluyor.
2- Lig boyunca her takım birbiriyle iki kez karşılaşıyor.

Canlı fikstür bu özelliklere ek olarak hem şampiyonluk adaylarının hem de düşmeye aday takımların en kritik olan son haftalarda kendi aralarında oynamasını sağlıyor. Bunu her sezon garanti edemese de her zaman normal fikstürden daha iyi bir fikstür sağlıyor.


Arama

İzleyiciler